Қарбыздың қандай пайдасы бар?

Oinet.kz 30-09-2020

Жаз айларында қарбызға деген сұраныс жоғары. Оған себеп жоқ та емес. Дәмі мен шөл қандырар қасиеті қарбызға деген тібетті аша түседі. Дегенмен, қарбыздың ең табиғи хемикаты аз кезі тамыз айы екен. Өзге де қарбыз жайлы қызықты деректерді назарыңызға ұсынамыз!

image.png

Қарбыз қабығы мен тұқымын жеуге болады

Бұл факт қаншалықты күлкілі болса да, бірақ біз қарбыздың қабығын тастамауға кеңес береміз. Біріншіден, олар дәмді. Оларды кішкене кесектерге бөліп, лимон, қияр және ұсақталған мұзбен бірге блендерге салыңыз. Қаласаңыз, қант немесе көкөніс қосуға болады. Нәтижесінде сергітетін сусын ғана емес, құрамында С, В1, В2 дәрумендерінің, каротин, фолий қышқылы және пантотен қышқылы бар  коктейл болады. Біз сусынға дәнегін қосуға кеңес бермейміз,бірақ целлюлозамен бірге жеуге болады. Шын мәнінде, олар асқабақ немесе күнбағыс сияқты ерекшеленбейді. Қарбыз сүйектерінің қабынуға қарсы әсері бар. Құрамында темір, мырыш, ақуыз болғандықтан тері саулығына пайдалы. 

Қарбыз – су 

image.png

Қарбыздың көп бөлігі судан тұратынын бірнеше . Бірақ сіз қаншалықты "Сулы"екендігі туралы ойландыңыз ба? Бұл жемістегі сұйықтықтың мөлшері шамамен 91%  құрайды. Соның арқасында қарбыз ең аз калориялы тәтті өнім. 100 г қарбыздың құрамында бар-жоғы 38 калория бар.

Қарбыз көзге және миға пайдалы

Қарбыз кесектерінің жұбы сіздің көру қабілетіңіз бен ақыл-ой қабілетіңізді жақсарта алады. Ғалымдар оның тәтті целлюлозасында А дәрумені мен В6 дәруменінің жоғары деңгейін тауып, осындай қорытындыға келді. Біріншісі көзді әртүрлі инфекциялардан қорғайды және қырағылықты жақсартуға көмектеседі. Ал екіншісі жадты нығайтады және ойлау жылдамдығын арттырады.

Қарбыз токсиндерді кетіруге көмектеседі

Қарбыз ас қорыту процесін жақсартады, жүрек-тамыр жүйесіне пайдалы әсер етеді және бүйрек пен бауырды тазартады, сонымен қатар организмнен холестеринді кетіруге көмектеседі. Қарбызды тастардың пайда болу проблемасына үнемі тап болатын адамдарға қолдану ұсынылады. Айтпақшы, егер сізде қарбызды диетадан шығаруға ешқандай негіз болмаса, онда сіз күніне 2-3 кг-ға дейін қарбыз жеуге болады.

Қарбызды нитраттардың жоқтығын тексеру оңай

Қарбыз организм үшін ең қауіпсіз өнімдердің бірі болып саналады. Оның қалың қабығы атмосферадан әртүрлі зиянды заттардың енуіне жол бермейді. Алайда, соңғы жылдары нитраттармен өсірілген қарбыздардың саны күрт өсті. Сатып алынған қарбыздың "денсаулығын" тексеру өте қарапайым. Қарбыздың кішкене бөлігін кесіп, суға батырыңыз. Егер бір жарым сағаттан кейін су аздап түсін өзгертсе , онда бәрі жақсы.  Бірақ егер су ашық қызғылт, қызыл немесе қызғылт сарыға айналса, бұл жемісті қоқысқа тастаған дұрыс.

Суреттер ашық дереккөзден алынды

Әлемде талай қызық бар
Психологиялық тест: Айрықша әдемі құстың бірін таңдаңыз!
Сәйкес тақырыптар
Көтерілу
×