Ащы шоколад денсаулыққа қаншалықты пайдалы?

Oinet.kz 07-10-2019 1822

Ащы шоколад - әрбір адам рационына қосуы қажет антиоксиданттар мен минералдардың тамаша көзі. Олар бүкіл ағзаға пайда әкеледі және сіздің ас мәзіріңізді түрлендіреді.

1. Депрессияда көмектеседі

Шоколадта көңіл-күйге әсер ететін түрлі заттар бар:

  • Теобромин. Ол энергияны белсенді етеді және қан қысымын төмендетуге көмектеседі. 

  • Анандамид. Құрылымы бойынша ол тетрагидроканнабинол кенептегі қарасанға ұқсас, бірақ жай әрекет етеді. Ол көңіл-күйді жақсартады және басқа энергетикалық заттардан айырмашылығы жүрек пен тамырға зиян келтірмейді

  • Фенилэтиламин. Денеде ол серотонинге айналады, көңіл-күйді реттейтін маңызды химиялық заттардың бірі.

2. Жүрек-тамыр ауруларынан қорғайды

горький шоколад: сердечно-сосудистые заболевания

Какаоны үнемі қолдану жүрек-қантамыр жүйесі ауруларымен күресуге көмектеседі. Бұл 2006 жылы жүргізілген зерттеуде расталған, оның барысында 470 қатысушы күніне әртүрлі какао мөлшерін қолданған. Ғалымдар какао жүрек-қан тамырлары ауруларының қаупін төмендетеді дейді.

Басқа зерттеу шеңберінде какаоның барлық компоненттері, көптеген полифенолдар мен антиоксиданттар жүрек пен тамырларға оң әсер ететіні анықталды.

3. Диабетпен күресуге көмектесе алады

Шоколад эндотелийдің (қан тамырларының ішкі қабатын құрайтын жасушалардың) жұмысын жақсартады және инсулинде сезімталдықты арттырады. Эндотелий артериялардың денсаулығы үшін өте маңызды, ал инсулинге сезімталдығы бойынша әдетте диабеттің даму қаупін анықтайды.

Әрине, диабеттен қорғау үшін құрамында қант төмен ащы шоколадты тұтыну қажет.

4. Инсульттің алдын алады

горький шоколад: инсульт

Шоколад инсульт ықтималдығын төмендетеді. Ғалымдар ондаған жылдар бойы шоколад жиі қолданатындардың және одан толық бас тартқан адамдардың денсаулығын бақылауда ұстады. Зерттеушілер 20 000-нан астам адамның көрсеткіштерін салыстырды.

Әрине, мұндай зерттеулердің нәтижелерін толықтай дұрыс деп санауға болмайды. Мүмкін, адамдарға шоколад жегенінен басқа да факторлар әсер еткен болар.

5. Холестерин құрамына әсер етеді

Шоколад ЛПНП-холестериннің тотығуына кедергі жасайды. ЛПНП-холостерин - атеросклероздың пайда болу себептерінің бірі. Бұл холестерин тотыққанда, тығыздығы төмен липопротеиндер (ЛПНП) ағзадағы реакцияға түседі. Олар артерияларға және ішкі органдарға зиян келтіреді, тіпті обырды тудыруы мүмкін.

Белсенді ЛПНП-пен күресу құралы ретінде шоколад бай антиоксиданттар  саналады.

6. Қан қысымын төмендетеді

Гарвард университетінің ғалымдары шоколадтың қасиетін зерттеді және ащы шоколад (құрамында 50-70% какао бар) қан қысымын төмендетеді деген қорытындыға келді. Әсіресе гипертониядан зардап шегетіндерге пайдалы.

7. Жөтелге көмектеседі

Какао құрамындағы теобромин кезбе нервінің белсенділігін төмендетеді. Ғалымдар шоколадтың суық тиюден әдеттегі дәрі-дәрмектерге қарағанда тиімді екенін анықтады, тіпті құрамында әлсіз есірткі әсері бар кодеин бар.

8. Жүктілік кезінде пайдалы

горький шоколад: беременность

Жүктілік кезінде преэклампсияның даму қаупі бар. Преэклампсияда ұрықтың қанмен қамтамасыз етілуі асқынады немесе толық тоқтатылады. Бұл жүктілік үшін табиғи қан қысымының жоғарылауына байланысты болады. Ғалымдар шоколадты үнемі пайдалану қан қысымының төмендеуі есебінен преэклампсияның даму қаупін төмендетуі мүмкін екендігін дәлелдеген.

9. Ми жұмысын жақсартады

Сапалы шоколадтың жиі қолдану ақпаратты өңдеу, көрнекі-бейнелі және дерексіз ойлау, жедел жады қабілетін жақсартады.

10. Антиоксиданттардың көзі болып табылады

горький шоколад: антиоксиданты

Антиоксиданттар ағзада қатерлі ісіктің пайда болуына байланысты еркін радикалдар-бөлшектермен күреседі.

Ғалымдар салыстырмалы антиоксиданттық белсенділіктің (Relative Antioxidant Capacity Index) көрсеткішін есептеп, шоколадтан антиоксиданттар бөліп, олардың еркін радикалдарға әсерін тексерді. Нәтижесінде адам ағзасынан тыс олар еркін радикалдарды тиімді жеңе алатыны дәлелденді.

Таңертеңгі уақытты қалай өнімді етуге болады?
Қарыздардан қалай құтылуға болады?
Сәйкес тақырыптар
Көтерілу