Қияр құрамындағы дәрумендер

66C0553A-ACD8-4E9F-AA5E-7D09C764F965.jpeg

Қияр— (лат. Cucumis sativus ) асқабақ тұқымдасына жататын бір жылдық көкөніс дақылы. Жарық, ылғалды және жылы жерлерде жақсы өседі. Суыққа төзімсіз. Сабағы жатаған не өрмелегіш, түкті, мұртшалары арқылы шырмалып өседі, ұзындығы 1-2 метрге дейін барады. Жапырағы кезектесіп орналасқан, ұзын сағақты, түкті. Гүлі сары, дара жынысты. Жемісі — қияр. Жемісі – жеуге жарамды, тұқымы көп, шырынды және түсі жасыл болып келеді. Түріне байланысты көлемі әр түрлі болады.

Қиярдың құрамы. Құрамында 95—96% су, 4—5% құрғақ зат, құрғақ зат құрамында 2—25% қант, 1% белок, 0,1% май, 0,7% клетчаткакаротин, органикалық қышқылдар, эфир майы ,  калий, фосфор, кальций, магний, темір, мырыш, С, В1, В2, В5, В6, РР, Е дәрумендері, А дәрумен негізі бар.

Мүмкін сізді қызықтыратын тақырыптар:

  • 63 жасты «Пайғамбар жасы» деген дұрыс па?
  • Мейірбике қалай пайда болды?
  • Медик-құл
  • Адамда кофе қайнататын энергия бар
  • «Қыздың жасы – он сегіз»
  • Ақпарат

    • Oinet.kz ақпарат агенттігін есепке қою туралы № 16379-ИА куәлігі 06.03.2017 жылы Байланыс, ақпараттандыру және бұқаралық ақпарат құралдары саласындағы мемлекеттік бақылау комитетінен берілді.

    Әлеуметтік желілер

  • Яндекс.Метрика